Hvad skal man starte med af udstyr, hvis man får lyst til at lave podcast? Hvis man havde stillet det samme spørgsmål om video, ville svaret nok være: Start med kameraet i din smartphone. Men kan man sige det samme med lyd: Brug optageren i din smartphone? Det vil nok være en dårlig idé, da kvaliteten ikke er særlig tilfredsstillende − men hvad hvis man bruger en ekstern mikrofon? Det har jeg sat mig for at teste, og sammenligner den lyd man kan få ud af telefonens indbyggede mikrofon, en ekstern mikrofon, og for en ordens skyld et almindeligt studieudstyr.
I testen, som du måske skulle starte med at lytte til, skal man lægge mærke til forskellen på den interne mikrofon og en ekstern. Testen viser, at det giver en markant forbedring med en ekstern mikrofon selv om den ikke er den høje prisklasse.
Røde Videomic
Der bliver testet en Røde Videomic Me, der er en mikrofon, som man kan finde til under 400 kr. (eller billigere brugt). Den er beregnet til at blive placeret på telefonen i et stik, og holdes fast med en klemme. Videomic Me har et minijack-stik, og i modsætning til det Røde skriver, så er det ikke kun til iPhone og iPad, men kan også bruges til en Android, hvis bare stikket er et minijack. Mikrofonen fås også i modellerne Videomic Me-C med et USB-C stik og Videomic Me-L til en Lightning Connector. Læs mere på Rødes hjemmeside.
Der medfølger en langhåret vindhætte (også kaldet en dead cat), som der er god brug for til udendørs brug, når det blæser (altså næsten altid i Danmark). Bag i mikrofonen er der en udgang til høretelefon. Det kan altid anbefales at bruge høretelefon til lydoptagelse, så man kan høre, hvad der faktisk bliver optaget. Brug evt. nogle høretelefoner beregnet til telefonen.
Man kan sagtens få testet en idé om podcast af med en smartphone og en ekstern mikrofon, og hvis man skulle droppe projektet, så er der ikke brugt en formue på udstyr, og så kan man stadig have glæde af mikrofonen til videooptagelser. Det kan også være et godt sted at starte, hvor man prøver at lave optagelser, klippe osv. Samtidig er det en størrelse udstyr, som man nemt kan have med som supplement til sin telefon.
Udstyr i testen
I testen blev der brugt en Huawei P Smart 2019 med en Røde Videomic Me. Der blev brugt appen Dolby On, og gemt i et ukomprimeret filformat (48 KHz, 16 bit WAV). Der er ikke lavet anden efterbearbejdning end en regulering af lydstyrken.
Brug kontaktformularen for yderligere information.
Skrevet af: Henrik Morell